Wednesday, April 11, 2007

Vilka problem kan finnas med en induktiv metod?

För att fastställa vilka problem som man stöter på då man använder sig induktion, måste man först förstå vad induktion är för något. Induktion innebär att man för att få fram sann kunskap gör flera iaktagelser, vilka sedan leder till att man utformar en generalisering som sedan gäller för allt inom området. Denna generalisering är då den sanna kunskapen. Induktion är då som man förstår motsatsen till deduktion, vilken jag nämnde i förra frågan. Upphovsmannen till induktionen var Francis Bacon (1561- 1626). Bacon menade bland annat att man för att genomföra induktionen på bästa möjliga sätt måste vara mycket uppmärksamm och noggran i sina iaktagelser så att man inte blir påverkad av de fyra idolerna, eller fördomarna. Stammens fördomar (känslor och önskningar inverkar på iaktagelserna), grottans fördomar (ens personlighet och erfarenhet påverkar iaktagelserna), torgets fördomar (språket påverkar iaktagelserna) och till sist teaterns fördomar (den allmänna synen i den tid vi lever i påverkar fördomarna). Dessa fördomar påverkar ens objektivitet vid iaktagelserna, vilket man måste undvika till varje pris då jakten på sann kunskap endats kan anses lyckad om man är uppmärksammad på fördomarna occh så fördomsfritt som möjligt drar sina slutsatser.

Precis som de flesta andra teorier har också induktionen sina "svagheter". Problem som man stöter på då man använder sig av den induktiva metoden är bl.a. att dessa slutledningar eller generalisringar som man gjort kan vara felaktiga då man generaliserar efter att ha studerat ett begränsat antal situationer. Bara för att något stämmer överens med vad man kommit fram till den fjärde eller femte gången, behöver inte det betyda att det kommer att stämma sjätte gången. För att induktionen ska stämma krävs det ju att den slutsats man drar stämmer i alla fall, inte bara i några. På grund av detta kan man inte vara helt säker på att en induktiv slutledning stämmer då det är omöjligt att undersöaka alla ting inom ett visst område.

Ett sätt att försvara metoden är att påstå att eftersom naturen fungerar på ett regelbundet sätt och att induktionen därmed stämmer. För att styrka detta påstående måste man dock hänvisa till tidigare erfarenheter. Detta leder till slut alltså till att man försvarar induktionen med hjälp av induktionen själv i ett slags cykliskt resonemang. Till slut måste man då konstatera att David Hume, en utav de som har uppmärksammat induktionens problem, har rätt då han menar att induktionen inte kan rättfärdigas om inte den rättfärdigas av sin egen metod.

No comments: